Racordarea consumatorului la rețeaua furnizorului
NOȚIUNI GENERALE
Modul de racordare a consumatorului la reţeaua furnizorului depinde de puterea şi nivelul de tensiune al consumatorului. Consumatorii industriali, de joasă tensiune, se racordează la reţeaua furnizorului printr-o instalaţie numită branşament. Branşamentul este constituit din instalaţia de legătură dintre reţeaua de alimentare de joasă tensiune şi contorul consumatorului (contorul nu face parte din branşament).
Un branşament se compune din linia 1 de legătură dintre reţeaua de alimentare şi cofret (poate să fie aeriană sau subterană), cofretul 2 de branşament, care conţine elemente de protecţie şi distribuţie, şi coloana electrică 3 , până la punctul de delimitare cu consumatorul.
Cofretul este un tablou de distribuţie închis, montat într-un loc amenajat în zid sau construit special, numită firidă.
Racordarea consumatorilor de joasă tensiune JT la liniile subterane se poate face prin LES, cu manşoane de derivaţie sau prin sistem intrare ieşire.
Consumatorii industriali, au în general puteri mari. În funcţie de puterea lor, aceştia pot să fie racordaţi la sistemul electroenergetic prin instalaţii de racordare de medie sau înaltă tensiune. Racordul consumatorilor industriali se compune din una sau două linii electrice şi una sau două staţii de transformare sau posturi de transformare